Stenen opruimen…


Bij het opruimen van tegels in de tuin, dacht ik onwillekeurig aan een uitspraak van psychiater Ivan Boszormenyi-Nagy: als je de stenen op je weg niet opruimt, struikelen je kinderen erover. Een confronterende waarheid.

Mooie kostbare herinneringen helpen je verder en doen je goed; daar kijk je graag op terug. Pijnlijke ervaringen ga je liever uit de weg. Echter: het vermijden van deze ‘stenen’ kost je veel energie en maakt dat je niet voluit kunt leven. Bovendien kunnen je kinderen erover struikelen.

Terwijl ik hierover nadacht, had ik het zweet op de rug staan: tjonge, wat een klus om die zware tegels op te tillen en te verplaatsen. Datzelfde zie ik gebeuren in mijn werk. Als mensen hun pijnlijke of zelfs traumatische ervaringen onder ogen zien, dan kost dat zweetdruppels en tranen.

Hoopvol is dat de ‘stenen’ lichter worden als ze erkenning en aandacht krijgen in een veilige omgeving. Een omgeving waar alles er mag zijn en je vanuit meerdere perspectieven naar je ervaringen kunt kijken.

Ik zie dat mijn cliënten dan ontdekken welke invloed de ‘stenen’ hebben gehad, op de manier waarop ze met zichzelf en anderen omgaan, en ja…ook op wat ze doorgeven aan hun kinderen.

Even wat concreter. Onbewust geven we aan onze kinderen boodschappen door voor hoe ze zich staande kunnen houden in dit leven. Op basis van negatieve ervaringen kunnen dat bijvoorbeeld dit soort boodschappen zijn: jij bent niet belangrijk, wees op je hoede en laat jezelf niet zien. Of boodschappen zoals: het draait alleen om jou, hou geen rekening met een ander, als jij je maar redt.

Je begrijpt dat hier een wereld aan levensverhalen achter zit. Ik daag je uit om eens stil te staan bij de boodschappen die jij onbewust aan je kinderen meegeeft. Om vervolgens aan de slag te gaan met wat je anders wilt doen om je kinderen te laten opgroeien tot autonome volwassenen die sterk in hun schoenen staan en op een open en gelijkwaardige manier met anderen kunnen omgaan.

Eind van de middag had ik de tegels allemaal naar de andere kant van de tuin verplaatst. Het gaf me een voldaan gevoel na een pittige klus.