Soms lopen irritaties hoog op…


Wat zijn we geraakt door de coronacrisis! Het heeft ons leven in alle facetten op de kop gezet. Ook relaties en gezinnen staan onder druk, al was het alleen maar omdat we als stel of gezin veel dichter op elkaar moeten leven en niet kunnen uitwijken naar ons werk, de sportclub of de kroeg.

Van veel cliënten hoor ik dat irritaties soms hoog oplopen. Dat herken ik ook in mijn eigen leefsituatie. Vaak zijn deze irritaties een uiting van andere gevoelens zoals ongerustheid of angst. Wat helpt is dat je daarover praat. Gewoon benoemen waar je bang voor bent en wat je bezig houdt. Dat klinkt simpel, maar dat is het niet. We maken makkelijker ruzie over wie de vaatwasser moet uitruimen dan dat we durven zeggen dat we moe zijn en behoefte hebben aan aandacht, begrip of rust…

Alles hoort erbij en mag er zijn

Dat er in deze periode meer onderlinge irritaties zijn, heeft ook te maken met de heftigheid van de emoties die we nu ervaren. Het zijn gevoelens die sterk lijken op hoe je een situatie van rouw beleeft. Net als bij het verlies van een dierbare, is ook nu de situatie voor veel mensen onwerkelijk. Er is ontkenning in de zin van: dit kan toch niet waar zijn?! Er is verdriet en machteloosheid, omdat zoveel dingen niet meer mogelijk zijn. Er is boosheid, omdat je de situatie niet wilt accepteren. En er zijn gevoelens van leegte en zinloosheid. Alles hoort erbij en mag er zijn.

Deel je zorgen

Mijn advies is tweeledig. Blijf aan de ene kant verbinding zoeken. Deel je zorgen. Over je gezondheid, over je relatie, over je kinderen, over je kwetsbare ouders, over je bedrijf. Het zou mooi zijn als je elke dag tijd vrij kunt maken voor een ‘goed gesprek’. Dat kon wel eens heel wat irritaties schelen.

Aan de andere kant is het – juist nu we als stel of gezin zoveel dichter op elkaar leven – belangrijk om elkaar wat meer ruimte en vrijheid te geven. Om zo uit elkaars vaarwater te blijven. Ook dat scheelt irritaties. Waardoor het juist weer beter gaat in de verbinding.

Veel sterkte voor de komende periode!