Mijn schoonmoeder negeert me….


Een goede relatie met je schoonfamilie is goud waard. Helaas zijn er in deze relatie soms ingewikkelde dilemma’s. Want wat doe je als je schoonmoeder je negeert? En steeds kritiek geeft?

Voor jou als schoondochter of schoonzoon kan dit heel pijnlijk zijn. Begrijpelijk dat je er wakker van ligt en het je misschien persoonlijk aantrekt. Gedachten als ‘wat doe ik fout’ kunnen je onzeker maken. Met als gevolg dat een bezoekje aan de schoonfamilie je als een baksteen op de maag gaat liggen. Voor je partner is de situatie ook complex. Hij of zij voelt zich vaak loyaal aan moeder én aan jou. Zo’n tussenin-positie is lastig en kan de nodige spanning geven.

Mag ik je een advies geven? Probeer de situatie op een rustig moment te bespreken met je partner. Belangrijk is dat je partner jouw gevoelens serieus neemt: jouw beleving is jouw waarheid en die mag bestaan naast de beleving van je schoonmoeder. Het zou mooi zijn als je partner samen met jou kan kijken waar de kritiek feitelijk over gaat: wat doe jij of zeg jij waardoor je schoonmoeder je gaat negeren of krtiek gaat geven? Zo kun je ontdekken wat jij zélf aan de situatie kunt veranderen. In mijn praktijk laat ik cliënten hier vaak mee oefenen, waarbij ik dan de rol van de schoonmoeder op mij neem. Het is echt verrassend wat het met de ander doet als jij je anders gaat gedragen.

Het kan natuurlijk zijn dat je schoonmoeder toch niet meeverandert. En blijft doorgaan met negeren en kritiek uiten. Dan wordt het echt tijd voor een goed gesprek – eventueel met je partner erbij. Benoem concreet wat je schoonmoeder doet of zegt en wat dit met jou doet. Geef ook aan wat je graag anders zou zien: wil je dat ze kritiek voortaan onder vier ogen met jou bespreekt of dat jullie samen een keer gaan winkelen of lunchen?  Door deze positieve insteek zal je schoonmoeder minder gauw in de verdediging schieten en eerder naar je luisteren.

Het kan zijn dat dit gesprek niet lukt of geen resultaat heeft. Heel belangrijk is dan dat je partner achter jou blijft staan en dat jullie als stel één lijn trekken. Je partner laat daarmee zien dat jullie een volwassen relatie hebben. Zo’n relatie wordt gekenmerkt door onafhankelijkheid en een onvoorwaardelijke keuze voor elkaar als partners. Wedden dat dit effect heeft op je schoonmoeder?

Deze blog is gebaseerd op mijn advies in de Denktank van Libelle.